Sea Salt & Paper: een zee van kaarten

Duik mee in de wereld van Sea Salt & Paper en creëer jouw eigen stukje oceaan. Je ontdekt de oceanen, het marineleven en de stoerste zeemannen. Pas op: misschien kom je zelfs nog wel een haai tegen!

Gelukkig geeft dit spel geen problemen voor mensen met thalassofobie (red. fobie voor de oceaan). Deze oceaan bestaat namelijk volledig uit kaarten, met daarop het artwork van origami. Niets om bang voor te zijn dus.

Ben je klaar om met mij dit spel in te duiken?

Sea Salt & Paper doos

Algemene Informatie

Soort spel: Familiespel
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 8 jaar
Uitgever: Bombyx / Game’inBIZ
Spelauteur: Bruno Cathala & Théo Rivière
Spelillustrator: Piere-Yves Gallard & Lucien Derainne

Wat zit er in de doos?

– 56 speelkaarten
– 6 spelershulpkaarten
– spelregels

Speluitleg

Sea Salt & Paper wordt gewonnen door een minimum aantal punten te halen:
2 spelers: 40 punten
3 spelers: 35 punten
4 spelers: 40 punten

Deze punten verdien je door zoveel mogelijk punten te behalen in de verschillende rondes tijdens spel. Je verzamelt kaarten en wanneer je minimaal 7 punten in je hand (ook de gespeelde kaarten tellen mee) hebt, kun je ervoor kiezen om de ronde te beëindigen. Uiteraard kun je ook gewoon doorgaan met kaarten pakken en proberen een hogere score te bemachtigen.

Er is dus niet een totaal aantal rondes voordat het spel eindigt, maar dit wordt bepaald door het behaalde aantal punten per ronde.

Setup:

 1. Leg de spelershulpkaarten op tafel.
 2. Schud alle kaarten en leg ze in één gedekte stapel neer.
 3. Pak de eerste twee kaarten van de stapel en leg deze naast elkaar neer. Deze twee kaarten vormen ook direct de twee aflegstapels.
 4. Kies de startspeler en je bent klaar om te beginnen met Sea Salt & Paper.
Sea Salt & Paper setup

Spelverloop

Spelers spelen hun beurt met de klok mee.
Een beurt bestaat uit de volgende acties:

 1. Pak een kaart:
  Hier kun je kiezen uit één bovenste kaart van de twee aflegstapels. Óf je pakt twee kaarten van de gedekte stapel, kiest er eentje en leg de andere kaart op een van de aflegstapels. Je mag zelf kiezen op welke aflegstapel je een kaart neerlegt, omdat je hiermee een potentiële goede kaart voor de volgende speler kunt blokkeren.
 2. Speel een duo kaarten (optioneel):
  Na het pakken van een kaart, kun je een duo kaarten spelen om hun effect te activeren. In dit geval leg je de twee kaarten open voor je neer op tafel en voer het bijbehorende effect uit.
  Mocht je meerdere duo’s kaarten kunnen spelen, mag je deze achter elkaar spelen in deze fase van de beurt.
 3. Beëindigen van de ronde (optioneel):
  Heeft een speler 7 punten in zijn/haar hand (let op: gespeelde duo’s tellen mee met de punten) dan heeft de speler de volgende keuzes:
  • Gewoon doorgaan en proberen nog meer punten te scoren, je bent niet verplicht de spelronde te beëindigen.
  • Kondig ‘laatste kans’ aan: je gaat de weddenschap met de andere spelers aan dat jij het hoogste aantal punten hebt deze ronde. Je legt jouw kaarten open op tafel en deze zijn nu beschermd tegen effecten van andere spelers. De andere spelers krijgen nu echter allemaal nog één beurt om extra punten te verkrijgen en leggen vervolgens na hun beurt ook de kaarten open op tafel.

   Heeft de speler die de ‘laatste kans’ heeft aangekondigd inderdaad het hoogste aantal punten, dan scoort hij/zij het aantal punten van de kaarten + de kleurbonus (1 punt per kaart van de kleur waarvan de meeste kaarten in zijn/haar hand zijn). De andere spelers verdienen alleen hun kleurbonus.

   Verliest de aankondiger echter van een andere speler, dan is de weddenschap verloren en ontvangt hij/zij alleen de kleurbonus. De speler die heeft gewonnen van de aankondiger scoort dan de punten van zijn/haar kaarten + de kleurbonus.
  • Zeg ‘stop’: de ronde stopt onmiddelijk en iedereen legt zijn/haar kaarten op tafel. Iedereen verdient de behaalde punten van de kaarten, maar er worden geen kleurbonussen gegeven.

Uitzondering: als de ronde nog niet is afgelopen en de trekstapel kaarten is leeg, dan stopt de ronde onmiddellijk zonder enige punten voor spelers.

Voorbeeld: deze speler scoort 8 gewone punten:
1 punt voor de pinguin-kaart, 3 punten voor de zeeman-bonuskaart en 4 punten voor de schelpenset. Mocht deze speler de weddenschap winnen, scoort deze nog twee punten kleurbonus voor de roze kaarten.

Verschillende soorten kaarten in het spel:

Sea Salt & Paper zeemeerminnen

De zeemeerminkaarten geven 1 punt per kaart van de kleur waar je de meeste kaarten van hebt. Heb je twee zeemeerminnen, dan scoor je ook een punt voor de kleur waarvan je de op een na meeste kleuren van hebt. Krijg je het voor elkaar om vier zeemeerminnen op hand te krijgen? Gefeliciteerd, je hebt ineens het hele spel gewonnen!

Sea Salt & Paper schelpen
Sea Salt & Paper inktvissen

De schelp- en inktviskaarten zijn zogenoemde setcollectie-kaarten: hoe meer je van deze kaarten in je hand hebt, hoe hoger je score. Heb je bijvoorbeeld 1 intkvis/schelp dan scoort deze 0 punten, maar heb je er meer scoor je het aantal punten wat op de kaart staat. Bijvoorbeeld: 3 inktvissen zijn goed voor 6 punten.

Tip: rechts onderin de kaart staat het totaal aantal kaarten wat er in het spel zit van de specifieke kaart. Zo kun je goed bepalen of je wilt scoren voor een specifieke kaart, of deze nog even aan je voorbij laat gaan.

Deze kaarten zijn zelf geen punten waard, maar leveren wel extra punten op voor de andere kaarten. Zoals hierboven in het voorbeeld: 1 extra punt per boot- of viskaart.

Duokaarten:
Alle duokaarten zijn per duo één punt waard, daarnaast kennen de verschillende duo’s verschillende soorten effecten.

Sea Salt & Paper boten

Bootkaarten: je krijgt een extra beurt.

Sea Salt & Paper vissen

Viskaarten: je trekt de bovenste kaart van de gedekte stapel.

Krabkaarten: je mag een van de aflegstapels doorzoeken en één kaart hiervan op hand nemen.

Einde van het spel

Sea Salt & Paper wordt gewonnen door een minimum aantal punten te halen (of vier zeemeerminnen in één ronde te bemachtigen):
2 spelers: 40 punten
3 spelers: 35 punten
4 spelers: 40 punten

Een speler kan over het minimum aantal punten gaan: degene met de meeste punten heeft echter gewonnen. Is het gelijkspel? Dan wint de speler die in de laatste ronde het hoogst aantal punten heeft gescoord.

Review

Thema & artwork:
De oceaan is een opgeplakt thema op een leuk kaartspel, echter is dit wel heel goed uitgevoerd. Je voelt het wel echt: pas op voor de haai, want met een zwemmer erbij pakt deze een kaart af. Of twee krabbetjes pikken een kaart uit de aflegstapel. Het thema resoneert goed met het spel en dit vind ik erg goed gedaan.
Over het artwork kan ik heel kort zijn: prachtig! Het marineleven in origami ziet er fantastisch uit en ik blijf gewoon kijken naar de kaarten.
Ik zou er bijna zelf van gaan vouwen. Misschien is het een idee om bij een volgende uitgave een handleiding origami bij te voegen 😉

Speelbaarheid (toegankelijk etc):
Het is een simpel spel om uit te leggen en daardoor ook erg toegankelijk voor meerdere doelgroepen: dit spel kan ik makkelijk met mijn zoon van 8 spelen, met mijn man die liever niet teveel regeltjes heeft of juist met mijn moeder die al wat meer moeite heeft met het leren van nieuwe spellen. Het artwork spreekt aan bij iedere generatie.

Wat ook erg fijn is, is dat het spel goed speelbaar is voor mensen die kleurenblind zijn. Sea Salt & Paper maakt gebruik van ColorADD: the Color Alphabet. Met kleine icoontjes op de kaarten is daarmee duidelijk om welke kleur het gaat en bestaat er daar geen twijfel meer over.

Sea Salt & Paper Coloradd

Dat het een simpel spel is, wil niet zeggen dat het niet leuk is voor de meer ervaren speler. Integendeel juist, want er komt toch nog wel wat strategie bij kijken.

Mechanismes:
De mechanismes die je terugziet in dit spel zijn:

 • kaarten trekken
 • hand management
 • push your luck
 • set collectie

Geluk of tactiek:
In dit spel zit beide: doordat je van een gesloten stapel kaarten kunt trekken, komt hier geluk bij kijken. Wel komt er tactiek bij kijken om de af te leggen kaart op de juiste aflegstapel te leggen. Of juist die ene open kaart te pakken, waardoor je meer punten kunt pakken, maar ook tegelijkertijd de andere spelers een blik in jouw strategie gunt.

Interactie aan tafel:
Bij dit spel heb je veel interactie aan tafel, ondanks dat het mechanisme heel simpel is. Ik blijf continu kijken wat de anderen doen: kan ik die kaart pakken of pikken ze er net eentje voor mijn neus weg? Oh nee, ze spelen die haai.. daar gaat mijn zeemeermin!
En het is leuk om de daarbij horende frustraties bij de spelers te zien.

Herspeelbaarheid:
Wat mij betreft is dit spel zeer herspeelbaar: het wordt niet anders, je krijgt er geen extra kaarten bij.. maar ik blijf dit spel spelen. Het is gewoon zo’n leuk en verslavend spel. Nog een potje.. nog een potje!

Conclusie

Sea Salt & Paper is een fantastisch spelletje die niet te lang duurt, maar waar je ook maar zo een hele avond mee kunt doorspelen doordat je steeds opnieuw blijft spelen. Daarnaast is het spel voor een zacht prijsje en is dus zelfs heel leuk om als cadeau te geven.

Wat mij betreft een echte aanrader voor iedere spellenkast!

Oh en wat dat betreft: helaas ligt dit spel nog niet fysiek in mijn spellenkast omdat het spel momenteel wat slecht leverbaar is in Nederland. Maar goede hoop: eind februari brengt Game’inBIZ de Nederlandse versie uit en is Sea Salt & Paper weer goed verkrijgbaar. Dus blok alvast een moment in je agenda en ren snel naar de spellenwinkel bij jou in de buurt!

Wil je toch alvast het spel spelen: je kunt Sea Salt & Paper ook online spelen op Board Game Arena.

Score

Wat vind jij van Sea Salt & Paper?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *